Trenutna lokacija: Kandit d.o.o. » O nama » Povijest

Povijest Kandita

Početak 20. stoljeća za konditorsku industriju predstavlja bitno razdoblje-to su godine stvaranja i razvoja novih malih proizvodnih pogona za proizvodnju slastica koji će do današnjih dana prerasti u tvornice, bitne čimbenika kreiranja slatkih doživljaja u Hrvatskoj i regiji.

Industrijski način proizvodnje omogućio je čokoladi masovnost i široku dostupnost, te je učinilo ne više tako skupim proizvodom. Potražnja za čokoladom raste, diljem svijeta niču novi pogoni za proizvodnju i biznis s čokoladom postaje vrlo unosan, a recepture majstora čokolade čuvaju se kao najveća tajna.

Povijest Kandita počinje 20-tih godina 20. stoljeća kada je osnovana "Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark“, za proizvodnju bombona, vafla i slatkiša. Radi postizanja konkurentnosti nad ostalim tvornicama ubrzo se kupuje od poznate bečke tvornice Pischinger licenca za proizvodnju čokolade.
Nastavljajući se na tradiciju prijeratne konditorske proizvodnje "Kaiser i Stark", i nakon drugog svjetskog rata, tvornica nastavlja poslovati kao gradsko poduzeće „Tvornica kandita i čokolade“, a nakon nekog vremena i u sklopu osječke šećerane. Proizvodnja bombona započela je odmah po preseljenju, a prva čokolada nastaje oko 3 mjeseca kasnije, u studenom 1953.

Današnji Kandit relativno brzo izrasta u modernu tvornicu za proizvodnju bombona i čokolade koja je zauzimala jedno od vodećih mjesta u konditorskoj industriji. Vrhunska kvaliteta proizvoda nije mogla proći nezamijećeno kod potrošača koji su užitak počeli poistovjećivati sa kanditovim slasticama. Polet i entuzijazam svih djelatnika nadvladalo je sve početne probleme i rezultirao da Kandit već 1954. izbije u prvi plan među proizvođačima bombona u tadašnjoj državi. I narednih 10 godina proizvodnja bombona je u stalnom porastu, s kulminacijom 1966. i brojkom od 6 395 tona bombonske robe i primatom Kandita u toj branši.

Početkom 60-tih godina, dovršavaju se elaborati za novu tvornicu čokolade, počinju građevinski radovi, vrši se nabavka strojeva i osposobljavaju se kadrovi. Moderno postrojenje za punjenu čokoladu, kapaciteta 6.000 t kakao proizvoda godišnje, pušteno je u rad 1962. godine i Kandit doživljava novi polet u smislu povećanja asortimana i proizvodnje.

U poratnim godinama Kandit nastoji vratiti nekadašnja tržišta i dio predratnih tona kroz ulaganje u nove tehnologije, dobrim odabirom proizvoda, interesantnim pakiranjem i konkurentnom cijenom. U godinama koje slijede, proširuje se asortiman uvođenjem novih proizvodnih linija za proizvodnju punjene čokolade, pjenastih čokoladnih prutića i krem proizvoda.

Godine 2010. i 2011. označile su velike promjene, dolazi do promjena u vlasničkim strukturama, a u konačnici od 20.05.2011. Kandit je integriran u poslovni sustav Mepas grupe. S Mepas grupom počinje era suvremenog, ali i dalje nadasve neodoljivog Kandita.

Fotografije Povijest Kandita